Ensemble voor middeleeuwse muziek
play
pause
0:00/0:00
volume down
volume up
 
 

Klinkende Klei en CD's kunt u bestellen door een e-mailtje te sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Vermeld welke CD u wilt ontvangen, en het adres waar we deze heen kunnen sturen
Een CD kost € 12,50 inclusief porto, 'Klinkende Klei' + CD kost € 21,90 inclusief porto.
Na uw mailtje en betaling sturen wij u de desbetreffende Cd's/boeken toe.

Het betreffende bedrag kunt u overmaken naar: NL34INGB0004430756 t.n.v. 'Stichting Super Librum'

Klinkende Klei en The Hellum Easter play zijn eveneens bij Bol.com verkrijgbaar

 

The Easter Play from Hellum (Spotify)

 

Ook via:   Deezer Music - Apps op Google Play   

Het 'Hellums paasspel' is overgeleverd in een, voor de Nederlanden uniek, 12e-eeuws handschrift van een missaal, dat in gebruik was in de St. Walfriduskerk van het Groningse Hellum. Het handschrift wordt bewaard in het Catharijneconvent te Utrecht (BMH h 7, ca 1200, f.45)
De eerste uitvoering van het spel door Super Librum vond plaats op 16 april 2001, tijdens de opening van de tentoonstelling 'Hel en Hemel' in het Groninger Museum. Het is een prachtig, eenvoudig paasspel. 

Twee uitvoeringen stonden gepland voor april 2021 in de kerken van Hellum en Rhede (D). Door de pandemie is het project uitgesteld tot april 2022

Het paasspel wordt in deze opname uitgevoerd door vier zangeressen en alto onder leiding van Nancy Mayer. Antifonen, responsoria, het spel zelf en het 'Te Deum' worden door Jankees Braaksma begeleid op een middeleeuws orgel dat gebouwd werd door Winold van der Putten.

Beluister Het Hellums Paasspel (5 minuten, Spotify)
Lees het artikel door Justin Kroezen over heilige graven in Groningen
Informatie over de transcriptie door Ike de Loos, vertaling, toelichting

Klinkende Klei 

Klinkende KleiIn 1476 schrijft de uit het Groningse Baflo afkomstige Roelof Huesman in een brief aan een vriend: 'Momenteel woon ik in Ferrara en ben in dienst van de hertog. Mijn oude passie voor het orgelspel houdt me in leven. Mijn honorarium bedraagt vijf goudstukken en het zesde zit er aan te komen.' Er klinkt trots door in die woorden. En met reden: de genoemde hertog is niemand minder dan Ercole I d'Este, een van de machtigste vorsten uit de Italiaanse renaissance.

In datzelfde jaar valt deze Roelof - hij is dan 31 jaar oud - de eer te beurt het academisch jaar te mogen openen van de universiteit van Ferrara. Hij doet dat onder de naam van Rudolphus Agricola, de naam waarmee hij dan al grote faam heeft verworven onder alle wetenschappers van zijn tijd.

Hoe kan het dat een uit de Groningse klei getrokken snotneus het in dat verre Italië zo ver schopte? Hoe heeft een zompige omgeving als Groningen en omstreken zo'n genie kunnen voortbrengen? Dit boek maakt duidelijk dat de noordelijke streken ook in de tijd van Roelof Huesman een bloeiend cultureel leven kenden, dat er veelvuldige contacten waren met ontwikkelde mensen elders en dat er al eeuwen welluidender muziek klonk dan we nu voor mogelijk zouden houden.

Klinkende Klei vertelt over dit alles. Op de bijbehorende cd laat het ensemble Super Librum horen hoe deze muziek mogelijk ooit geklonken heeft.

Rosas 

Rosas

Uitvoerenden: Marian van der Heide (sopraan), Jankees Braaksma (middeleeuws orgel)

Tot voor kort bestond 'het middeleeuwse orgel' uitsluitend als afbeelding. Maar ook om andere redenen bleef de manier waarop het werd bespeeld met raadsels omgeven: er is weinig of niets aan middeleeuwse noten bewaard gebleven dat zou kunnen duiden op 'orgelmuziek'.

Nu het voor het eerst gelukt is een goed bespeelbare reconstructie te vervaardigen van een middeleeuws orgel, kan een belangrijke stap gezet worden om de ontbrekende schakels in de vroegste orgeltraditie te herontdekken. De op deze CD door Jankees Braaksma gespeelde improvisaties vormen hiertoe de eerste aanzet.

'Deze CD is belangrijk voor liefhebbers van oude muziek, maar ook voor orgelkenners die de wortels van hun instrument willen leren kennen. Het middeleeuwse orgel mengt prachtig met de stralend heldere stem van Marian van der Heide (Tijdschrift voor Oude Muziek, mei 2002).

Beluister: Rosas das rosas e Fror das frores - Cantiga 10, Alfonso X "el Sabio" 1221-1284

Nog 25 stuks beschikbaar

 

Troubadour en Jongleur

Troubadour en Jongleur

Uitvoerenden: Consuelo Sañudo (mezzosopraan), Jankees Braaksma (blokfluit, portatief), Ronald Moelker (blokfluit, slagwerk), Yahia Boukhris (tbilet)

Voor een verklaring over de vrij plotselinge opkomst van de troubadours lyriek aan het begin van de 12e eeuw zijn we aangewezen op veel giswerk en op theorie. De taal van de troubadours was het Occitaans, een romaanse taal met elementen uit het Vulgair Latijn, Spaans, Frans en Arabisch. Hoofdthema van de troubadours lyriek was de 'fin amors', veelal vertaald als hoofse liefde; centraal stond het verlangen naar de niet aanwezige, bijna onbereikbare.

Tijdens voordrachten treden beroepsmusici op, de jongleurs. Veelal voeren zij de composities van de troubadours uit. Omdat de orale traditie de basis vormde voor de muziek van de jongleurs, is er geen genoteerde instrumentale muziek uit deze periode overgeleverd. De instrumentale muziek op deze cd is dan ook geïmproviseerd en gecomponeerd in de stijl van de troubadours.

Beluister: Be m'an perdut lai enves - Bernart de Ventadorn 1120-1195

Nog 25 stuks beschikbaar

 

Intabulation and improvisation in the 14th century

Intabulation and improvisation in the 14th centuryDe eerste CD van Super Librum uit 1988. Deze cd presenteert een aantal hoogtepunten op het gebied van de intavolaties met virtuoze instrumentale omspelingen van Franse en Italiaanse componisten uit de 14e eeuw, zoals Guillaume de Machaut en Jacopo de Bologna.
'Deliciously performed, a signal recording debut' (Grammophone, 1988). 

Uitvoerenden: Lena Susanne Norin, Ronald Moelker en Jankees Braaksma.

Super Librum was in deze samenstelling finalist van het Musica Antiqua Concours in Brugge (1987).

Een aantal tracks van deze inmiddels beroemde CD kunt u hier beluisteren:

De toutes flours - Guillaume de Machaut 1300-1377

Adesto sancta trinitas - Pilippe de Vitry 1291-1361

Adesto sancta trinitas - Robertsbridge Codex ca. 1350

Istanpitta - Jankees Braaksma naar  London MS, BL add. 29987 , ca. 1400

Que ti  çova nasconderCodex Vatican Rossi 215

Missa Breve - Faenza Codex ca. 1410

De Cd is uitverkocht maar kan in zijn geheel hier nog worden beluisterd