Jubileumconcert kerk Marsum – zondag 22 september 2024.
Het fraaie Rutland orgel werd in 1999 (25 jaar geleden) gereconstrueerd naar een afbeelding uit het Rutland Psalter door orgelbouwer Winold van der Putten, voor de tentoonstelling „Opgedolven Klanken‟ in het Drents Museum in Assen.Super Librum trad in dit concert in Marsum voor het eerst ook op met een middeleeuwse draailier, bespeeld door de wereldberoemde draailier bespeelster Tobie Miller, uit Bazel. De afbeelding van het Rutland manuscript toont een ook een dergelijk instrument. Samen met Tomas Flegr uit Tsjechië die het middeleeuwse carillon virtuoos bespeelde, Jankees Braaksma op het Rutland orgel, portatief en blokfluit en met de stemmen van Marian van der Heide, Nancy Mayer en Alice Boccafogli, werd er muziek uit de 12e en 13e eeuw - de ontstaanstijd van de instrumenten - uit Frankrijk, Engeland en Spanje uitgevoerd. Beroemde manuscripten als de Huelgas Codex, de Cantigas de Santa Maria en Italiaanse lauden kwamen voorbij. Estampies en andere instrumentale middeleeuwse dansen werden op het Rutland orgel, portatieforgel, blokfluit, carillon en draailier uitgevoerd. Het was een succesvol concert; de kerk was tot de laatste stoel bezet.
Het Rutland orgel - jubileumHet fraaie middeleeuwse orgel, met z‟n markante kleuren werd zoals al gemeld in 1999 gebouwd door Orgelmakerij Van der Putten (Finsterwolde) voor de tentoonstelling “Opgedolven klanken” in het Drents Museum te Assen. Het carillon, dat erachter hangt, werd in 2006 vervaardigd door Simon Laudy van Klokken- en Kunstgieterij Reiderland. De bovenstaande afbeelding uit het Rutland Psalter uit 1260 (British Library) is de bron voor het uiterlijk van orgel (inclusief ombouw), klokken en draailier.Het orgel heeft een intrigerende klank en een uniek oud toetsmechaniek. De windvoorziening wordt gevormd door aan iedere zijkant twee balgen te plaatsen, die met de voet getreden worden. Door als orgeltrappers (calcanten) goed op elkaar te letten en niet tegelijkertijd om te stappen, kan door de organist vrij gemusiceerd worden. Literatuur is er voor dit soort blokwerkorgels nauwelijks; over het algemeen werd er geïmproviseerd.Het Rutland orgel heeft als vaste standplaats de Mauritiuskerk van Marsum (Appingedam), een van de kerken van Stichting Groninger Kerken (SGK).Het uiterlijk van dit orgel en ombouw voor de klokken zijn zoals gezegd gebaseerd op een afbeelding uit het Rutland Psalter, een middeleeuws psalmenboek van circa 1260. Het orgel heeft een unieke, intrigerende klank en een zeer oude toetsmechaniek. De windvoorziening wordt gevormd door aan iedere zijkant twee balgen te plaatsen, die met de voet getreden worden. Door als orgeltrappers (calcanten) goed op elkaar te letten en niet tegelijkertijd om te stappen, kan door de organist vrij gemusiceerd worden. Literatuur is er voor dit soort blokwerkorgels nauwelijks; over het algemeen werd meestal geïmproviseerd.De klank van dit orgel wordt gevormd doordat altijd twee pijpen tot klinken komen, wanneer er een toets wordt ingedrukt. De vaste standplaats van dit orgel is in de kerk in Marsum (Appingedam). Dit is een van de kerken van Stichting Groninger Kerken (SGK).
Concert Super Librum in de kerk van Marsum
Op zondag 17 september 2023 was er weer een bijzonder concert in onze ‘eigen’ kerk van Marsum (nabij Appingedam). Marian van der Heide (sopraan), Vahe Hovanesian (duduk, shvi) en Jankees Braaksma (middeleeuws orgel en blokfluit) verzorgden een bijzonder concert: de kerk was tot de laatste plek vol! Er klonken naast middeleeuwse liefdesliederen die begeleid werden op orgel en duduk, een paar boeiende solo improvisaties op duduk en blokfluit.
Een dankbare bezoeker schreef ons dezelfde avond nog:
" Inderdaad, wat een prachtig concert gisteren, op een iconische plek, nog onaangeroerd door de oprukkende energiecowboys en Googelaars. Ik heb genoten! En geniet nu van de prachtige Middeleeuwse muziek op de CD."
Het Hellums Paasspel
Vrijdag 7 april en zaterdag 8 april 2023 klonk het Hellums Paasspel in de Akerk in Groningen en de Hippolytuskerk in Middelstum
In de Akerk in Groningen (foto) en in de Hippolytuskerk in Middelstum was een aandachtig publiek getuige van de verstilde en prachtig gezongen middeleeuwse paasmuziek.
Recensie Hans ter Heijden:
‘HEMELSE MUZIEK BIJ HELLUMS PAASSPEL’ 'Super Librum' schittert met middeleeuws muziektheater in de Hippolytuskerk van MiddelstumAlle voorwaarden voor een zeer geslaagd concert door 'Super Librum', ensemble voor middeleeuwse muziek o.l.v. Jankees Braaksma, waren gisteren aanwezig: een prachtige akoestiek in de fraai gerestaureerde kerk, een aandachtig publiek en natuurlijk vooral geweldige musici. Jankees Braaksma speelde blokfluit én op het door Winold van der Putten gebouwde Rutlandorgel, een replica van een middeleeuws orgel (Van der Putten was ook een van de calcanten); Tomas Flegr bespeelde een middeleeuws carillon. Samen begeleidden zij de vijf zangeressen van de vrouwenschola: Mariela Añazco, Alice Boccafogli, Marian van der Heide, Nancy Mayer en Mariana Pimenta, die ons met hun hemelse stemmen het door Ben Smit geregisseerde paasverhaal vertelden. Niet alleen het Hellums Paasspel maakte diepe indruk, ook het programma voor de pauze was van een grote schoonheid.
Hans ter Heijden
In het kleine, ontroerende 12e-eeuwse paasspel dat afkomstig is uit Hellum (Gr) wordt gezongen hoe de drie Maria’s ‘s morgens vroeg na de sabbat met reukwerk naar het graf lopen, terwijl ze zich afvragen wie de grafsteen weg zal rollen. Bij het graf aangekomen, blijkt het al geopend te zijn, en de dode verdwenen; in een korte dialoog vertellen de engelen aan de Maria's dat Christus is verrezen. Het Hellums Paasspel is gebaseerd op een voor Nederland uniek, 12e-eeuws handschrift van een missaal, dat waarschijnlijk in gebruik is geweest in de St. Walfriduskerk van Hellum (Gr.) en bewaard wordt in Museum Catharijneconvent te Utrecht. Het Hellums spel behoort tot de vroegste spelen met regieaanwijzingen.
De vrouwenschola bestond bij deze uitvoering uit Mariela Anazco, Alice Boccafogli, Marian van der Heide, Nancy Mayer en Mariana Pimenta.Ze werden begeleid door Jankees Braaksma op middeleeuws orgel en Tomas Flegr (CZ) op middeleeuws carillon. De regie was in handen van Ben Smit.
Concert Middelstum 8 april 2023 - Improvisatie
Concert Middelstum 8 april 2023 - Hellums Paasspel
Een kindekijn is ons gheboren Zondagmiddag 18 december klonk er in de 14e eeuwse kerk van Zeerijp een kerstconcert door Marian van der Heide, Jankees Braaksma en Anjo de Haan met muziek uit middeleeuwen, renaissance en (vroeg) barok. Op het programma muziek uit Italië, Duitsland, Frankrijk en Nederland rond Advent, Kerst, Nieuwjaar en Driekoningen: laatmiddeleeuwse liederen uit Nederlandse manuscripten en orgelmuziek uit o.a. de Lüneburger orgeltabulatuur, het Handschrift van Anna Maria van Eyl en het Buxheimer Orgelbuch.Uit de vroegbarok klonk er muziek van Gisbert Steenwick, Lodovico Viadana en Jacob van Eijck Jankees Braaksma speelde portatief, blokfluit en middeleeuwse klokken en Anjo de Haan bespeelde het fraaie 17e eeuwse Faberorgel.
6 november 2022: lezing en concert over portatieven - Nicolaaskerk Kloosterburen
In de volle Nicolaaskerk van Kloosterburen was er een voordracht door orgelbouwer Winold van der Putten samen met Jankees Braaksma over portatieven. Jankees bespeelde drie verschillende instrumenten van de hand van Winold: een ‘trecento' instrument met koperen pijpen (ca. 1320), een Memlinck portatief (ca 1420) met tinnen pijpen en een bijzonder instrument dat behalve ‘normale’ pijpen ook een regaal heeft. Toeschouwers kregen de gelegenheid de instrumenten te bespelen.
https://nicolaaskerk.nu/event/middeleeuwse-orgeltjes/
Concert in kerk Marsum – zondag 18 september 2022
Concert door Marian van der Heide en Jankees Braaksmat.g.v. de opening van de reizende expositie:Johannieters aan de Noordzeekustzaterdag 25 juni 2022, 15.30 uurin de Stefanuskerk, C.G. Wiegersweg 1 te Finsterwolde
Programma:
Cantus de Domina
Marialiederen van de 12e tot en met de 15e eeuw
Zaterdag 16 april 2022 klonk het Paasspel in de fraaie kerk van Garmerwolde en zondag 17 april was het te beluisteren en te bekijken in de uitverkochte kerk van Hellum. Ovationeel applaus viel de musici ten deel. Een groot applaus was er voor regisseur Ben Smit die er een intiem en zeer aansprekend verhaal van had gemaakt.Deze concerten werden mede mogelijk gemaakt door bijdragen uit het J.B. Scholtenfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Stichting Fonds Eemsmond.
'Erg mooi concert afgelopen zaterdag in een goedgevulde kerk van Garmerwolde. Het Hellums Paasspel, aangevuld met bij het Paasfeest passende middeleeuwse liturgische muziek. Bijzonder ook de begeleiding met middeleeuws orgel en klokkenspel, wat de meditatieve sfeer fraai versterkte.'
Musica Antiqua Nova
'KLINKENDE KLEI IN GARMERWOLDEEverhard Huizing & Jankees Braaksma schreven in 2017 het prachtige boekje 'Klinkende klei. Middeleeuwse muziek uit Groningen en Ommelanden', dat onlangs werd herdrukt.Gisterenavond klonk de 'klei' in de eeuwenoude kerk van Garmerwolde hemels! Super Librum voerde hier o.a. het 'Hellums Paasspel' op o.l.v. Jankees Braaksma (tevens middeleeuws orgel en blokfluit). De persoon die het concert aankondigde, was door de nagalm nauwelijks te verstaan, maar de zangeressen (o.a. Marian van der Heide) van de Vrouwenschola zongen kristalhelder en zeer zuiver.Het deed me denken aan de zang van de zusters van het klooster 'Notre Dame d'Hurtebise' in de Belgische Ardennen, waar ik ooit tijdens een wandeltocht enkele dagen vertoefde. Als buitenkerkelijke wandelaar was ik zeer onder de indruk van hun zuivere, vaak meerstemmige gezang tijdens de Vigiles, Lauden, Eucharistievieringen, Vespers en Completen. Ontroerend mooi, net als gisteren het concert door Super Librum! Deze middeleeuwse muziek biedt in deze bange tijden de troost van schoonheid.'
Foto's van het optreden in Garmerwolde
Van links naar rechts:Jankees Braaksma, Annemieke Woldring, Sofia Pedro, Alice Boccafogli, Marian van der Heide, Mariela Anazco, Tomas Flegr en Winold van der Putten
Christus dominus resurrexit!Deo gracias
Winold van der Putten
Tomas Flegr
Sofia Pedro
Binnenkort: filmopname van het paasspel in Hellum, opgenomen op 17 april j.l.
CD Hellums Paasspel
Dante Alighieri, zijn meesterwerk, zijn wereld
zaterdag 12 februari 2022, Nieuwe Kijk in 't Jatstraat, Groningen
De dichter Dante (1265-1321) die met zijn ‘Goddelijke Komedie’ nog altijd een ongekende invloed heeft, stond in dit boeiende programma centraal.
Door middel van voorgedragen tekst (fragmenten uit dit boek in fraaie vertaling), live muziek en een verteller, kregen we een indruk van wat Dante om zich heen zag en hoorde, waaraan hij zijn inspiratie ontleende. Tijdens het programma werden afbeeldingen van schilderijen en gebouwen geprojecteerd zodat we langzaamaan thuis raakten in zijn wereld.
Super Librum: Marian van der Heide (sopraan) en Jankees Braaksma (portatieven en blokfluiten) voerden muziek uit van de troubadours Arnaut Daniel en Giraut Riquier en muziek van Adam de la Halle, de Rossi Codex e.a.
Nu corona, toen de pest…
MAGNUSLEZING 2021
WOENSDAG 17 NOVEMBER, MAGNUSKERK ANLOO
DR. JANNA COOMANS
Hoe ging men in de middeleeuwen om met een besmettelijke ziekte als de pest? Janna Coomans heeft daar onderzoek naar gedaan. Het beeld van een totaal gebrek aan hygiëne blijkt niet te kloppen, en er valt zelfs wat te leren van de bestrijding in die tijd. De lezing heeft als titel Pest in de middeleeuwse Nederlanden: lessen uit historische epidemieën
SUPER LIBRUM
Dit jaar werd de avond ingevuld met één spreker en daarnaast een muzikaal gedeelte dat prachtig op het thema aansluit. Ensemble Super Librum. Het ensemble bestond bij dit optreden uit: Marian van der Heide (sopraan), Rene Genis (luit) en Jankees Braaksma (blokfluit en portatief).
U kunt gedeeltes van het programma terugluisteren/-kijken: https://www.youtube.com/watch?v=bavFzzpCjaQ
Online concert door Super Librum in de Nieuwe Kerk te Groningen
voor en na de Bel Campo Lezing door Herman Pleij
Zondag 8 november 2020, 15.00-16.45 uur
Marian van der Heide - sopraanSarah Walder - vedelJankees Braaksma - blokfluit, portatief, slagwerk
Hemelse en wereldlijke liefde in middeleeuwse muziek
Adiu dous dame Francesco Landini ca.1325-1397Ave pulcherrima (Maria-hymne) Rostocker Liederbuch (1465-85)Ave Maria suete maeght (Maria-hymne) Utrecht (ca. 1490)
Douce dame jolie Guillaume de Machaut 1300-1377Estampie (instrumentaal) Jankees BraaksmaHet soude een scamel mersenier Gruuthuse handschrift (1390-1400)(virelai-ballade)
Kleine toelichting‘Adiu, dous dame’ is in de 15e eeuw een beroemd liefdeslied van de blinde portatiefspeler Francesco Landini uit Florence.Studenten uit het 15e eeuwse Rostock verzamelden hun meest geliefde muziek, zoals dit Marialied ‘Ave pulcherrima Regina’, in heel kleine zangboekjes. ‘Ave Maria suete maeght’ is een liefdeslied voor Maria, uit het Utrechtse Sint Agnesklooster, gezongen op de wijs van ‘Scenct in den wyn, laet drincken vry’…
Machaut is een beroemd Noord-Franse dichter/componist (trouvère). Zijn poëzie ging veelal over de hoofse liefde. ‘Douce dame jolie’ is een bekend liefdes- en danslied van hem.De instrumentale dansmuziek (estampie) die we horen is geïnspireerd op een lied van de 12e -eeuwse non Hildegard von Bingen, en is geschreven door Jankees.Ons optreden wordt afgesloten met een ondeugend lied uit het beroemde Gruuthuse handschrift. Als Marian het voor u zingt begrijpt u meteen waar het over gaat….
Alle teksten met vertaling
Tweede Krewerder Orgeldag
Peter Westerbrink en Jankees Braaksma
Op zaterdag 28 september gingen Peter Westerbrink (orgel) en Jankees Braaksma (blokfluit) op orgeltocht langs de middeleeuwse kerkjes van Krewerd, Holwierde, Marsum en weer terug naar het fraaie orgel in Krewerd (1531). Orgelbouwer Winold van der Putten, bouwer van twee van de die middag bespeelde orgels begeleidde en assisteerde hen.
Het was een gezellige dag, waarbij het publiek veel te weten kwam over het Krewerder orgel en de andere middeleeuwse orgels. Zelfs het middeleeuwse carillon in Marsum werd bespeeld!
http://www.mariakerkkrewerd.nl/tweede-krewerder-orgeldag-2019
Mauritiuskerk, Marsum (nabij Appingedam)
Zondag 16 september 2018, 15.00 uur
Cristina Alís Raurich
Het oudste orgel: concert/lezing Cristina Alís Raurich (Basel) en Jankees Braaksma (Groningen)Middeleeuws orgel, 13e, 14e 15e eeuwse portatieven, carillon
Cristina vertelde, met fraaie afbeeldingen, over haar onderzoek naar middeleeuwse orgels van de 12e - 14e eeuw
Cristina en Jankees omlijstten het geheel met improvisaties op de orgels, het middeleeuwse carillon en blokfluit
Mauritiuskerk, Marsum
De Weem, Westeremden
Vrijdag 20 oktober 2017, 20.00 uur
Thit was to there stunde
Een concert, een verhaal en beelden van muziek uit Middeleeuws GroningenSuper Librum speelde en zong muziek uit onder andere Winsum, Hellum, Groningen, en Rostock. Daarnaast vertelde Jankees Braaksma aan de hand van prachtige afbeeldingen een verhaal bij deze muziek uit lang vervlogen tijden.Marian van der Heide - sopraanJankees Braaksma - portatief, blokfluit
Organisatie: Museum Helmantel
Presentatie derde druk Klinkende Klei in
Boekhandel Van der Velde
A-kerkhof 45-479712 BC Groningen
Zaterdag 21 oktober 2017, 15.00 uur
Super Librum: Marian van der Heide en Jankees Braaksma
Ter gelegenheid van het verschijnen van de derde druk van Klinkende Klei (boek +CD) voerden de sopraan Marian van de Heide en de blokfluitist/organist Jankees Braaksma op zaterdag 21 oktober 2017 middeleeuwse muziek uit Groningen uit, uit o.a. de Martinikerk, uit Winsum en van Rudolph Agricola.
Klinkende Klei is nu via ons te koop voor €15,00 (i.p.v. €21,90!!)
Op de bijbehorende cd laat het ensemble Super Librum horen hoe deze oude Groningse muziek mogelijk ooit geklonken heeft.
Dubbelconcert in Holwierde en Marsum
Van links naar rechts: Wim Diepenhorst, Marian van der Heide, Maria Bayley, Nancy Mayer, Jankees Braaksma en Winold van der Putten. Foto: Hessel Mollema
Zondag 17 september 2017 zongen & speelden Nancy Mayer, (mezzosopraan), Marian van der Heide (sopraan), Maria Bayley (sopraan en clavicymbalum), Wim Diepenhorst (middeleeuwse orgels) en Jankees Braaksma (blokfluit, portatief, orgel, carillon). De middeleeuwse orgels van Winold van der Putten stonden centraal tijdens dit concert.
Op het programma stond: muziek uit diverse 14e en 15e eeuwse orgeltabulaturen, St Martial de Limoges, de Codex Reina, de Montpellier Codex; werken van Philippe de Vitry, Rudolph Agricola, Josquin Desprez. En heel bijzonder: het lied 'Mi quam een schoon geluit' van Suster Bertken en op muziek gezet door Jankees.
Presentatieconcert orgel naar Jan van Eijck 1432
Super Librum
Marian van der Heide – sopraanCatalina Vicens – orgel (reconstructie naar Jan van Eijck, 1432), portatief, slagwerkJankees Braaksma – portatief, blokfluit
Orgel Jan van Eijck, 1432
zaterdag 13 mei 2017, aanvang 18.30Locatie: Kreuzkirche te Stapelmoor, nabij Weener (D)
Inwijdingsconcert t.g.v. het gereedkomen van de reconstructie van het bijzondere laat-middeleeuwse orgel, zoals het afgebeeld staat op het beroemde Gentse Altaar in de Sint-Baafs Kathedraal in Gent (1432), naar de opvattingen die Wim S. Ros in zijn proefschrift heeft ontwikkeld.
Opdrachtgever: Nationaal Orgelmuseum te Elburg
Adviseurs: Koos van de Linde, Cees van der Poel
Bouwer: Orgelmakerij van der Putten BV te Stapelmoor (Winold van der Putten, Ingrid Noack, e.a.)
Houtsnijwerk: Tico Top
Ad organum faciendumMiddeleeuwse muziek voor orgels, blokfluit, zang en percussie
zondag 14 mei 2017, aanvang concert 15.00 u. Locatie: St. Vituskerk, Pieter Jellessingel, Stiens
Marian van der Heide – sopraanCatalina Vicens – Petronio orgel, portatief, slagwerkJankees Braaksma – Rutland orgel, portatief, carillon, blokfluit
Programma: Improvisaties, Huelgas Codex, Faenza Codex, Landini, Machaut, Rudolph Agricola, etc.
Informatie: Stinze Stiens
Abdijkerk Aduard
Vrijdag 21 april 2017, 20.00 uur
Pasen in de middeleeuwen
* Gregoriaans en vroege polyfonie voor Pasen*
* Het 12e eeuwse Hellums Paasspel * (op Spotify)
Leiding: Jankees BraaksmaNancy Mayer (VS, leiding van de vrouwenschola), Marian van der Heide,Mikae Natsuyama (Japan), Maria Bayley (Portugal), Alice Boccafogli (Italië) . Jankees Braaksma bespeelde het door Winold van der Putten gereconstrueerde middeleeuwse orgel, naar de afbeelding in het Rutland Psalter uit circa 1260, British Library MS add. 62925
Het Paasspel uit Hellum - samenvatting
Het 'Hellumse paasspel' is overgeleverd in een uniek,12e-eeuws handschrift van een missaal, dat ooit in gebruik was in de St. Walfriduskerk van het Groningse Hellum.
Op 21 April 2017 om 20.15 uur klinkt dit unieke paasspel in de Abdijkerk te Aduard, mede ter gelegenheid van de bijzondere tentoonstelling 'Ritmiek van klank en stilte’ in het Kloostermuseum van Aduard.
Het wordt uitgevoerd door het ensemble Super Librum, bestaande uit vijf zangeressen o.l.v. Nancy Mayer en begeleid door Jankees Braaksma op een reconstructie van een middeleeuws orgel. Dit fraaie instrument werd gebouwd door orgelbouwer Winold van der Putten uit Winschoten. Voorafgaand aan het paasspel, dat een klein half uur duurt, klinkt liturgische en wereldlijke muziek uit de paastijd.
Het was vanaf de 10e eeuw een vast liturgisch gebruik om de gewijde hostie en het kruis op Witte Donderdag en Goede Vrijdag weg te bergen in het sepulcher (Heilige Graf of Rustaltaar), als metafoor voor de afwezigheid van Christus na de kruisdood. Op Paasochtend werden hostie en kruis weer tevoorschijn gehaald. Het uiteindelijke paasspel ontstond uit het gebruik om bij het lege graf de verrijzenis te bezingen. Het spel werd uitgevoerd aan het einde van de metten, na het responsorie Dum Transisset, waarin gezongen wordt hoe de drie vrouwen ‘s morgens vroeg na de sabbat met reukwerk naar het graf lopen, terwijl ze zich afvragen wie de grafsteen weg zal rollen. Bij het graf aangekomen blijkt het graf al geopend te zijn, en de dode verdwenen; in een korte dialoog vertellen de engelen dat Christus is verrezen.
WinterkonzertFreitag 17. Februar 2017, 19:30
Marian van der Heide en Jankees Braaksma
Programm: Marienlieder
Marian van der Heide (Sopran), Jankees Braaksma (Blockflöte, Portativ)
Kirche auf dem Tempelhofer Feld, Wolffring 72, 12101 Berlin, Deutschland
Eintritt frei.
https://paulus-kirchengemeinde-tempelhof.churchdesk.com/event/2899704
Rond Rudolph Agricolazondag 13 november 2016Orgelpark AmsterdamGerard Brandtstraat 26
Rudolph Agricola (1443-1485)
Ensemble Super Librum presenteert een programma rond de Groningse humanist Rudolph Agricola. Anke Brouwer, Peter Lunow en Jankees Braaksma schreven daarnaast nieuwe composities op teksten van Agricola voor het unieke Renaissance ensemble. Bezetting Super Librum o.l.v. Lodewijk van der Ree:
Marian van der Heide (sopraan)Sander de Jong (tenor)Sarah Walder (vedel)Rene Genis (plectrum luit)Tomas Flegr (carillon en portatief)Catalina Vicens (orgel en portatief)Jankees Braaksma (blokfluit, portatief en artistieke leiding)
Zie voor meer informatie over dit concert ook: www.orgelpark.nl
Dubbelconcert in Holwierde en Marsumzondag 18 september 201615.00 - 15.30 uur kerk Holwierde16.00 - 16.45 uur kerk Marsum
Theophilus orgel in de kerk van Marsum
Marian van der Heide (sopraan) en Jankees Braaksma (blokfluit, portatief, orgel, carillon) m.m.v. Eeuwe Zijlstra (orgel) Afsluitend werd op de wierde van Marsum een drankje en een hapje aangeboden door de Stichting Super Librum Centraal in Holwierde staat het Middeleeuws orgel (ca. 1350) met pijpen naar „Duivenei“ mensuur, in 2014 gebouwd door Winold van der Putten. In Marsum werd het 13e eeuwse orgel bespeeld, eveneens gebouwd door Winold van der Putten (in 1999) en het middeleeuwse carillon (in 2005 door Simon Laudy gegoten). In de kerk van Holwierde klonk muziek uit diverse 14e en 15e - eeuwse orgeltabulaturen (o.a. uit Winsum, en de bekende Robertsbridge fragmenten uit de 14e eeuw). Verder klonken 14e en 15e - eeuwse chansons. In Marsum klonk uiteraard vroegere muziek o.a. een lied van Hildegard von Bingen, Cantiga’s de Santa Maria en diverse improvisaties op orgel en carillon. Concert Museum Wierdenland28 februari 2016Museum WierdenlandVan Swinderenweg 10, Ezinge
Rond de tentoonstelling Een Kunstenaarsfamilie, verbonden met Middag-Humsterland en de Groninger Kunstkring De Ploeg speelde Super Librum muziek uit onder andere Winsum, Hellum, Groningen, en Rostock. Daarnaast vertelde Jankees Braaksma aan de hand van prachtige afbeeldingen een verhaal bij deze muziek uit lang vervlogen tijden.
Marian van de Heide (sopraan)
Jankees Braaksma (blokfluit, portatief, slagwerk)Zie ook: www.wierdenland.nlVox Resonans
Een serie van drie concerten met oude en nieuwe muziek van Rudolph Agricola, de eerste Nederlandse humanist en Baflo’s beroemde wereldburger. Op 2, 3 en 4 oktober 2015 klonk er in Deventer, Baflo en Groningen oude en nieuwe muziek van en over de bekende 15e eeuwse Groninger musicus/redenaar/advocaat Roelof Huesman, ook wel Rudolph Agricola. De keuze van de concertlocaties loopt parallel met de plaatsen waar Agricola in zijn leven (werkzaam) was: geboren in Baflo, publicaties in druk uitgegeven in Deventer en organist en stadsadvocaat in Groningen. Super Librum was voor dit concert samengesteld uit acht musici, inclusief dirigent. De componisten Anke Brouwer en Peter Lunow, die muziek schreven op teksten van Agricola zijn aanwezig tijdens het concert. Anke schreef een stuk op basis van een grafschrift dat Agricola voor Eelste Meyma (van de Meymaborg in Rasquert) schreef als herinnering aan deze vermogende weldoenster. Eelste gaf Agricola financiële ondersteuning bij zijn reizen naar het verre Italië. Peter schreef een fraai stuk over een gedicht dat Agricola aan de heilige Anna (de moeder van Maria) wijdde. Anna was beschermheilige op zijn verre reizen, die hem beschermde tegen gevaarlijke ziektes. Op het concert waren prachtige instrumenten uit de tijd van Agricola te bewonderen, o.a. een middeleeuws orgel, een carillon, draagbare orgels (portatieven) een vedel en een luit. Tevens was er een kleine tentoonstelling ingericht over Agricola, Baflo’s beroemde wereldburger.Dit concert valt terug te beluisteren via de Concertzender.