Ensemble voor middeleeuwse muziek
play
pause
0:00/0:00
volume down
volume up
 
 

Discografie

U kunt Klinkende Klei en/of CD's bestellen door het sturen van een e-mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Wij sturen u de betreffende Cd's/boekjes meteen toe
Klinkende Klei is ook via Bol.com verkrijgbaar

Het boek 'Klinkende Klei' kost (met bijbehorende CD) € 20,00 inclusief porto. Een CD kost € 10 exclusief porto. 

 

NIEUW!!

The Easter Play from Hellum

Het 'Hellums paasspel' is overgeleverd in een, voor de Nederlanden uniek, 12e-eeuws handschrift van een missaal, dat in gebruik was in de St. Walfriduskerk van het Groningse Hellum. Het handschrift wordt bewaard in het Catharijneconvent te Utrecht (BMH h 7, ca 1200, f.45)
De eerste uitvoering van het spel door Super Librum vond plaats op 16 april 2001, tijdens de opening van de tentoonstelling 'Hel en Hemel' in het Groninger Museum. Het is een prachtig, eenvoudig paasspel. Het is nogmaals uitgevoerd op 21 April 2017 in de middeleeuwse kerk van Aduard en in een toernee op 4 en 5 april 2020 in Groningen en Hellum, op 10 april in het Orgelpark in Amsterdam en tenslotte in de Alte Rheder Kirche op Tweede Paasdag 13 april 2020

Het paasspel wordt in deze opname uitgevoerd door vier zangeressen en alto onder leiding van Nancy Mayer. Antifonen, responsoria, het spel zelf en het Te Deum worden door Jankees Braaksma begeleid op een middeleeuws orgel dat gebouwd werd door Winold van der Putten.

Beluister Het Hellums Paasspel (het spel zelf duurt 5 minuten)

Lees: https://groningerkerken.auralibrary.nl/koppelingen/documenten/5868.pdf

Klinkende Klei 

Klinkende KleiIn 1476 schrijft de uit het Groningse Baflo afkomstige Roelof Huesman in een brief aan een vriend: 'Momenteel woon ik in Ferrara en ben in dienst van de hertog. Mijn oude passie voor het orgelspel houdt me in leven. Mijn honorarium bedraagt vijf goudstukken en het zesde zit er aan te komen.' Er klinkt trots door in die woorden. En met reden: de genoemde hertog is niemand minder dan Ercole I d'Este, een van de machtigste vorsten uit de Italiaanse renaissance.

In datzelfde jaar valt deze Roelof - hij is dan 31 jaar oud - de eer te beurt het academisch jaar te mogen openen van de universiteit van Ferrara. Hij doet dat onder de naam van Rudolphus Agricola, de naam waarmee hij dan al grote faam heeft verworven onder alle wetenschappers van zijn tijd.

Hoe kan het dat een uit de Groningse klei getrokken snotneus het in dat verre Italië zo ver schopte? Hoe heeft een zompige omgeving als Groningen en omstreken zo'n genie kunnen voortbrengen? Dit boek maakt duidelijk dat de noordelijke streken ook in de tijd van Roelof Huesman een bloeiend cultureel leven kenden, dat er veelvuldige contacten waren met ontwikkelde mensen elders en dat er al eeuwen welluidendere muziek klonk dan we nu voor mogelijk zouden houden.

Klinkende Klei vertelt over dit alles. Op de bijbehorende cd laat het ensemble Super Librum horen hoe deze muziek mogelijk ooit geklonken heeft.

Rosas 

RosasTot voor kort bestond 'het middeleeuwse orgel' uitsluitend als afbeelding. Maar ook om andere redenen bleef de manier waarop het werd bespeeld met raadsels omgeven: er is weinig of niets aan middeleeuwse noten bewaard gebleven dat zou kunnen duiden op 'orgelmuziek'.

Nu het voor het eerst gelukt is een goed bespeelbare reconstructie te vervaardigen van een middeleeuws orgel, kan een belangrijke stap gezet worden om de ontbrekende schakels in de vroegste orgeltraditie te herontdekken. De op deze CD door Jankees Braaksma gespeelde improvisaties vormen hiertoe de eerste aanzet.

'Deze CD is belangrijk voor liefhebbers van oude muziek, maar ook voor orgelkenners die de wortels van hun instrument willen leren kennen. Het middeleeuwse orgel mengt prachtig met de stralend heldere stem van Marian van der Heide (Tijdschrift voor Oude Muziek, mei 2002).

Beluister: Rosas das rosas e Fror das frores - Cantiga 10, Alfonso X "el Sabio" 1221-1284

Nog 25 stuks beschikbaar

 

Troubadour en Jongleur

Troubadour en JongleurVoor een verklaring over de vrij plotselinge opkomst van de troubadours lyriek aan het begin van de 12e eeuw zijn we aangewezen op veel giswerk en op theorie. De taal van de troubadours was het Occitaans, een romaanse taal met elementen uit het Vulgair Latijn, Spaans, Frans en Arabisch. Hoofdthema van de troubadours lyriek was de 'fin amors', veelal vertaald als hoofse liefde; centraal stond het verlangen naar de niet aanwezige, bijna onbereikbare.

Tijdens voordrachten treden beroepsmusici op, de jongleurs. Veelal voeren zij de composities van de troubadours uit. Omdat de orale traditie de basis vormde voor de muziek van de jongleurs, is er geen genoteerde instrumentale muziek uit deze periode overgeleverd. De instrumentale muziek op deze cd is dan ook geïmproviseerd en gecomponeerd in de stijl van de troubadours.

Beluister: Be m'an perdut lai enves - Bernart de Ventadorn 1120-1195

Nog 25 stuks beschikbaar

Intabulation and improvisation in the 14th century

Intabulation and improvisation in the 14th centuryDe eerste CD van Super Librum uit 1988. Deze cd presenteert een aantal hoogtepunten op het gebied van de intavolaties met virtuoze instrumentale omspelingen van Franse en Italiaanse componisten uit de 14e eeuw, zoals Guillaume de Machaut en Jacopo de Bologna.
'Deliciously performed, a signal recording debut' (Grammophone, 1988). 

Uitvoerenden: Lena Susanne Norin, Ronald Moelker en Jankees Braaksma.

Super Librum was in deze samenstelling finalist van het Musica Antiqua Concours in Brugge (1987).

Beluister: De toutes flours - Guillaume de Machaut 1300-1377

Op verzoek sturen we u de opname toe als mp3

 

Mi quam een schoon geluit

Mi quam een schoon geluit
Middeleeuwse liederen uit Oost Nederland: de zgn. ’Virelai-ballades’, prachtig geconstrueerde verzen uit diverse Nederlandse taalgebieden uit de periode 1370-1420, voorzien van toegankelijke melodieën; we kunnen spreken van een in internationale hogere kringen geliefde liedvorm. Deze 'Virelai-ballades' zijn te vinden in de handschriften Van Hulthem, Berlijn mgf.922 en het beroemde Gruuthuse manuscript 

Marian van der Heide – sopraan, Rene Genis – luit, Sarah Walder – vedel Jankees Braaksma – portatief, blokfluit, slagwerk

Beluister: Het soude een scamel mersenier

UITVERKOCHT

 

Thit was to there Stunde

Thit was to there Stunde

Op deze CD heeft Super Librum een synthese tot stand gebracht tussen de alleroudste en allernieuwste muziek uit het noorden van Nederland. Het oud-Friese lied 'Thit was to there stunde' uit de 13de-eeuwse Hunsingo-Codex verhaalt over de succesvolle vrijheidsstrijd van de Friezen tegen de Saksen rond het jaar 800.
Naast een authentieke uitvoering gecomponeerd door Jankees Braaksma worden er drie hedendaagse werken uitgevoerd, die geschreven zijn door de componisten, Anke Brouwer, Douwe Eisenga en Arnold Veeman. 

Beluister: Thit Sce Therna To Ener Stunde - fragment uit: 'Thit was to there stunde'

UITVERKOCHT

 

Por Nos, Virgen Madre - Cantigas de Santa Maria

Por Nos, Virgen Madre

De 'Cantigas de Santa Maria' vormen wellicht de fraaiste muziekcollectie uit de Middeleeuwen. Deze wonderverhalen van Maria werden in opdracht van Koning Alfonso X (de Wijze) (1221-1284) verzameld, waarschijnlijk in navolging op de in de 13e eeuw beroemde verzameling Mariawonderen 'Miracles de Notre Dame' van de Noord-Franse trouvère Gautier de Coincy (1177-1236).

Onder Alfonso's redactie werden deze ruim vierhonderdvijftig Maria-wonderen met beleid geordend: telkens negen cantigas de miragre, afgewisseld met een loflied op Maria, een Cantiga de loor. Aangezien de melodieën eenstemmig zijn overgeleverd, blijft elke uitvoering van de Cantiga's uniek, een bron van inspiratie en natuurlijk: speculatie. Invalshoeken die daarbij de revue passeren zijn tegenwoordig vaak 'Arabisch' getint of hebben 'Sefardische' invloeden.

De 'kleur' van Super Librum's uitvoering is geïnspireerd op de invloed die de Zuid-Franse troubadours in Noord-Spanje gehad moeten hebben na hun verdrijving uit Zuid-Frankrijk. Centraal staat hierbij een eenvoudige uitvoering, zonder veel opsmuk. De frappante schoonheid van de melodieën en de kracht van de poëzie van de cantiga's is hier ons inziens het meest bij gebaat.

Beluister: Cantiga de Santa Maria, No. 181 "Pero que seja a gente"

UITVERKOCHT