Ensemble voor middeleeuwse muziek
play
pause
0:00/0:00
volume down
volume up
 
 

Het Hellums Paasspel

 

Drie concerten 

Koor van de Der Aakerk te Groningen. Zaterdag 4 april 2020, 20.00 uur, entree €24,-

Reserveren Groningen: Musica Antiqua Nova

 

St. Walfriduskerk, Hoofdweg 33 Hellum. Zondag 5 april 2020, 15.00 uur, entree €12,50

Reserveren voor Hellum kan via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Orgelpark te Amsterdam. Goede Vrijdag 10 april 2020, 20.15 uur, entree €22,50

Reserveren Orgelpark: Het Hellums Paasspel

  

Rondreis

 

Tweedaags rondreis langs Groninger kerken, met toelichting

en als afsluiting het Hellums Paasspel

Organisatie: Asgard Reizen

 

 

Het Paasspel uit Hellum

In dit kleine, ontroerende 12e -eeuwse paasspel wordt gezongen hoe de drie Maria’s ‘s morgens vroeg na de sabbat met reukwerk naar het graf lopen, terwijl ze zich afvragen wie de grafsteen weg zal rollen. Bij het graf aangekomen blijkt het graf al geopend te zijn, en de dode verdwenen; in een korte dialoog vertellen de engelen hen dat Christus is verrezen. 

Het 'Hellumse paasspel' is overgeleverd in een uniek, 12e-eeuws missaal, dat ooit in gebruik was in de St. Walfriduskerk van het Groningse Hellum.

Behalve in het uitgelichte koor van de Der Aakerk in Groningen zal het de dag erna ook in Hellum zelf ten gehore worden gebracht. Op Goede Vrijdag zal het in het Orgelpark in Amsterdam worden uitgevoerd.

Momenteel zijn we met een vierde concert bezig: in de Alte Rheder Kirche, in het Emsland (D). Zodra daar duidelijkheid over is, kunt dat op de site lezen. We hopen daar een optreden te realiseren op 1e of 2e paasdag

 

Super Librum o.l.v. Jankees Braaksma

Vrouwenschola: Nancy Mayer (US), Marian van der Heide, Maria Bayley (Portugal), Sofia Pedro (Portugal), Alice Boccafogli (Italië).

Jankees Braaksma bespeelt het door orgelbouwer Winold van der Putten gereconstrueerde middeleeuwse orgel, naar de afbeelding in het Rutland Psalter uit circa 1260, British Library MS add. 62925

Tomas Flegr (Tsjechië) bespeelt het middeleeuwse carillon, naar beschrijvingen van Theophilus (12e eeuw) gegoten door klokkengieter Simon Laudy

Regie: Ben Smit