Ensemble voor middeleeuwse muziek
play
pause
0:00/0:00
volume down
volume up
 
 

Tweede Krewerder Orgeldag

Peter en Jankees

Peter Westerbrink en Jankees Braaksma

Op zaterdag 28 september a.s. gaan Peter Westerbrink (orgel) en Jankees Braaksma (blokfluit) op orgeltocht langs de middeleeuwse kerkjes van Krewerd, Holwierde, Marsum en weer terug naar het fraaie orgel in Krewerd (1531). Orgelbouwer Winold van der Putten, bouwer van twee van de die middag bespeelde orgels begeleidt en assisteert hen.

Wilt u met hen mee, de orgels beluisteren en: bespelen?
Dat kan!
Geef je snel op, want er zijn beperkt plaatsen beschikbaar.


 http://www.mariakerkkrewerd.nl/tweede-krewerder-orgeldag-2019

Datum: 28 september 2019
Plaats: Mariakerk Krewerd
Tijd: 11:00 tot 17:00 uur
Kosten: € 22,50 p.p. (inclusief lunch, versnaperingen en drankjes)
Aanmelden: via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoonnummer 06 53359741

 

Het Hellums Paasspel

 

Koor van de Der Aakerk te Groningen. Zaterdag 4 april 2020, 20.15 uur 

St. Walfriduskerk te Hellum. Zondag 5 april 2020, 15.00 uur

Orgelpark te Amsterdam. Goede Vrijdag 10 april 2020, 20.00 uur

 

 

Het Paasspel uit Hellum 

In dit kleine, ontroerende 12e -eeuwse paasspel wordt gezongen hoe de drie Maria’s ‘s morgens vroeg na de sabbat met reukwerk naar het graf lopen, terwijl ze zich afvragen wie de grafsteen weg zal rollen. Bij het graf aangekomen blijkt het graf al geopend te zijn, en de dode verdwenen; in een korte dialoog vertellen de engelen hen dat Christus is verrezen. 

Het 'Hellumse paasspel' is overgeleverd in een uniek, 12e-eeuws missaal, dat ooit in gebruik was in de St. Walfriduskerk van het Groningse Hellum.

Behalve in het uitgelichte koor van de Der Aakerk in Groningen zal het de dag erna ook in Hellum zelf ten gehore worden gebracht. Tenslotte wordt het op Goede Vrijdag in het Orgelpark in Amsterdam uitgevoerd.

Super Librum o.l.v. Jankees Braaksma

Vrouwenschola: Nancy Mayer (US), Marian van der Heide, Maria Bayley (Portugal), Sofia Pedro (Portugal), Alice Boccafogli (Italië).

Jankees Braaksma bespeelt het door orgelbouwer Winold van der Putten gereconstrueerde middeleeuwse orgel, naar de afbeelding in het Rutland Psalter uit circa 1260, British Library MS add. 62925

Tomas Flegr (Tsjechië) bespeelt het middeleeuwse carillon, naar beschrijvingen van Theophilus (12e eeuw) gegoten door klokkengieter Simon Laudy

Regie: Hiepie Hoogeveen